Zoekopdrachten

Het zaaien, alle instructies


Voor veel planten is de beste tijd om te beginnenzaaienvalt tussen de maanden januari en maart. Winter is de aangegeven periodezaaienvan deeenjarige planten.

Ga vanaf februari verder met het zaaien van alle eenjarige planten, zowel als we het over groenten hebben als als we het over bloemen hebben.

Jij kanzeugin traditionele honingraatcontainers, of, voor liefhebberscreatieve recycling, kunt u eierdozen of toiletrolcilinders gebruiken. Voor dezaaien, gebruik zachte grond, op de markt is er een geschikte grond om te zaaien maar wie al grond voor vetplanten in huis heeft, kan die gebruiken.

Plaats de containers in de ruimte tussen een dubbel raam, of direct in de kas. De leem van dezaaienhet moet matig vochtig worden gehouden. Zet de container na het verstrijken van de vorstperiode buiten op een lichte plek, beschut tegen de regen.

Daarzaaidieptevarieert naargelang de te ontkiemen plant. Gewoonlijk worden de periode en diepte aangegeven op de aankoopverpakking, maar voor de diepte moet u gewoon een vrij geldige algemene regel volgen die suggereert om het zaad te begraven op een diepte die gelijk is aan drie keer de diameter van het zaad.

De verschillende zaaitechnieken

Daarzaaienkan worden onderverdeeld in twee brede categorieën, laten we erover pratenzaaien in zaaibeddenen zaaien in de volle grond. Het zaaien in het veld kan zowel met zaaimachines (handmatig of mechanisch) als met traditionele technieken: breed zaaien, rijen zaaien of gaten zaaien. Voor meer informatie over de verschillende zaaitechnieken verwijzen we je naar ons gidsartikel "hoe te zaaien in de volle grond of in een zaaibed“.

De voordelen van zaaien

Daarteelt vanaf het zaad heeft verschillende voordelen. Allereerst zijn er de lagere kosten: als het om groenten gaat, is het met het geïnvesteerde geld om een ​​plant te kopen om te planten mogelijk om minimaal 10 zaden te ontwikkelen. Voor bloeiende planten zou het economische voordeel nog groter kunnen zijn.

Een ander voordeel schuilt in het wortelstelsel: wie zaait in open velden, krijgt zaailingen met een meer ontwikkeld wortelstelsel, op deze manier zijn de planten minder droogtegevoelig en beter bestand tegen verschillende bodemomstandigheden.

Zaaien en de fasen van de maan

De maan heeft altijd de landbouwactiviteiten beïnvloed, vooral het zaaien, sinds het begin der tijden. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de pagina gewijd aanMaan en zaaien.Video: Lage Afrikaantjes: Zaadjes oogsten, zaaien en verzorgen (Januari- 2022).