Zoekopdrachten

Boilerefficiëntie: hoe deze te verbeteren


De ketel efficiëntie bepaalt de hoeveelheid brandstof die wordt verbruikt. Hoe hoger het rendement, hoe minder energie er nodig is om een ​​bepaalde temperatuur in een omgeving te bereiken en vast te houden, bijvoorbeeld in huis. Hoge prestaties betekent efficiëntie en besparingen worden bereikt door efficiëntie.

Dit gezegd hebbende, hoe kan de efficiëntie van de ketel worden verbeterd? De indicatie wordt gegeven door de formule die het rendement zelf definieert: R = energie overgedragen aan het water / energie geproduceerd door de volledige verbranding van de brandstof.

Laten we beginnen met de tweede uitdrukking, namelijk de energie die wordt geproduceerd door de volledige verbranding van de brandstof. Om de brandstof volledig te laten verbranden, is de juiste hoeveelheid lucht nodig, niet minder en niet meer. Als u minder lucht gebruikt dan nodig is, verbrandt een deel van het gas niet en geeft het niet alle warmte af aan het water dat het moet verwarmen. Gebruik je meer, dan neemt de overtollige lucht een deel van de warmte op die dus niet naar het te verwarmen water gaat.

Houd er rekening mee dat overtollige lucht in gasvormige brandstoffen meestal nul is. De reden hiervoor is dat in gassen de menging van lucht en brandstof op moleculair niveau plaatsvindt, wat de aanwezigheid van overtollige lucht uitsluit. In plaats daarvan stijgt het op in vernevelde vloeibare brandstoffen of in zeer fijne verpulverde vaste brandstoffen. Er is een zeer hoog luchtoverschot in vaste brandstoffen van grote afmetingen.

Wat betreft de andere uitdrukking in de formule van ketel efficiëntie, die van de energie die aan het water wordt overgedragen, is onvermijdelijk lager dan die van de warmte die wordt geproduceerd door de verbranding van de brandstof, omdat deze gedeeltelijk wordt verspreid door de verbrandingskamer (die door de muren gaat) en gedeeltelijk in de rook via het rookkanaal.

Om de warmte die met de rook naar buiten komt niet te verliezen, gebruiken sommige ketels een warmtewisselaar (wat handig is om een ​​goede werking te garanderen) die de temperatuur verlaagt van zowel de lucht die wordt gebruikt voor verbranding als het water dat de ketel binnenkomt. De modernste en meest efficiënte ketels zijn condensatieketels die hoge opbrengsten behalen dankzij de recuperatie van de latente warmte van de waterdamp in de rook.

Om energie van het te verwarmen water af te trekken, verlaagt u de ketel efficiëntiedragen ook bij aan de korstvorming van de interne buizen, de zogenaamde buizenbundel. De leidingen moeten daarom constant schoon worden gehouden.Video: When to use a condensing boiler (Januari- 2022).